Paperiaaveet suosittelee: Sata tarinaa sadassa sivussa

Shimo Suntilan raapalekokoelma Sata kummaa kertomusta on tuijottanut minua hyllystä jo kauan syyttävästi. Kirjoita se blogipostaus, se on sähissyt teroitellen kynsiään. Tässä on kulunut jo kuukausia. En minä ole ehtinyt. Koska kokoelma piti lukea kolme kertaa, ja senkin jälkeen vielä nauratti.

Kansi: Arren Zherbin

Kansi: Arren Zherbin

Kirjassa on sata sadan sanan kertomusta, jotka ovat tavalla tai toisella kummallisia tai fantastisia. Ja ne ovat loistavia. Parhaimmillaan raapaleet toimivat kokonaisina (vaikkakin lyhyinä) tarinoina. Monessa on kyllä niin hieno idea, että joku toinen kirjoittaja olisi käyttänyt sen vähintäänkin novelliin. ”Portinvartija”-raapale taisikin laajentua Murhamystiikkaa-antologiassa kovaksikeitetyksi dekkaritarinaksi… Raapaleiden hyvä puoli on, että niitä jaksaa lukea väsyneenä, yöllä, tien päällä tai muuten epämääräisessä olotilassa, ja yleensä seurauksena on naurua tai oivalluksia.

Huumori tuntuu toimivan raapaleissa erityisen hyvin. Suosikkejani ovat ainakin ”Oman elämänsä antisankari”, jota tähdittää mahdollisesti maailmankaikkeuden onnettomin ihmissusi, sekä Milla ja Meri -tarinat, joissa universumin lakeja taivuttava sisaruskaksikko tekee perheen elämästä vähintääkin mielenkiintoista.

Kokoelman todellisia helmiä ovat kuitenkin mielestäni ”Päiväkirurginen operaatio” ja sitä jatkava ”Näytevastaus”. ”Teillä on siementiehyessänne sukellusvene” saattaa olla paras aloitus millekään tekstille ikinä – ja siitä absurdius vasta alkaa!

Suosittelen Sataa kummaa kertomusta kaikille, joita kiinnostaa, mitä  sadassa sanassa voikaan saada aikaan. Eniten tarinoista saanevat irti tavalla tai toisella scifiin tai fantasiaan päin kallellaan olevat lukijat, mutta suurin osa raapaleista avautuu kyllä muillekin.

Kirjaa saa esimerkiksi Aavetaajuuden verkkokaupasta tai Turun Sarjakuvakaupasta. Raapaleita löytyy lisää osoitteesta routakoto.com.

Mainokset

2 thoughts on “Paperiaaveet suosittelee: Sata tarinaa sadassa sivussa

  1. Raapaleet kuulostaa mainiolta ajatukselta, mulla on taas aukko sivistyksessä kun en ole sellaisista ennen kuullut 🙂 On pitänyt sulle jo aikaisemmin kehua tätä blogia, ulkonäkö on superhieno ja sisältö just niin upeaa kuin sulta voi odottaakin!

  2. Oo, lisää lukijoita! Kiva että sisältö miellyttää, olen itse vielä vähän kahden vaiheilla uudesta ulkoasusta – se näyttää hyvältä mutta ei ole kauhean kätevä käyttää ainakaan bloginpitäjän näkökulmasta. Noi pyöreät harmaasta värillisiksi vaihtuvat pallot etusivulla oli vain niin kivoja, etten voinut vastustaa!

    Olen tykästynyt raapaleisiin ja kirjoittanutkin niitä hieman. Käytin niitä itse asiassa juuri luovan kirjoittamisen lopputyössä, saa nähdä tajuaako yleisöni mistä on kyse. Rajoitettu sanamäärä tekee ihmeitä silloin, kun projekti uhkaa karata käsistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s