Huonon Fantasian Lokikirja: R. A. Salvatore – Örkkikuningas

Myönnän, että olen jo pari kertaa heittänyt Salvatorella vesilintua. Viimeksi käämit paloivat teoksen Tuhat örkkiä -kohdalla, jossa päähenkilömme Drizzt Do’Urden ”juoksi kuin höyhen tuulessa”. Kuvitelkaa leijailevaa höyhentä. Kuvitelkaa sen jälkeen, miten joku juoksee niin. Lisäksi kirja sisälsi lentäviä pegasuksia [sic] ja puuduttavia pätkiä örkkien mörinää. Ajatus siitä, että niitä ölliäisiä on oikein tuhat ja niiden näkökulmaan päästään perehtymään rakkaudella oli liikaa. Lopetin lukemisen, ennen kuin edes päästiin vanhaan rempsakkaan kääpiölauluun nimeltä ”Ylsalas”.

Jätin siis väliin Metsästäjän miekat -trilogian, jossa päähenkilömme kuvittelee erheellisesti kaikkien ystäviensä kuolleen ja angstaa turhaan kolmen kirjan verran. En usko, että tämä haittasi juonen seuraamista. Aikaa oli kulunut ja höyhenten jättämät haavat olivat parantuneet. Tartuin urheasti Murroskaudet-trilogian ensimmäiseen osaan, jonka nimi on pahaenteisesti Örkkikuningas

orcsss.png

Vasemmalla: Tätä etsin. Oikealla: Tämän löysin ensin.

(Tämä lienee oikea hetki varoittaa, että tiedossa on rankkoja juonipaljastuksia.)

3.1.2017: Kuorrutuskuoleman paluu

Lukupiiri häämöttää. Olen laiska enkä jaksa vaivautua kirjastoon, joten alan lukea e-kirjaa englanniksi. Minä, kissa, läppäri ja sohva. Mikä voisi mennä pieleen?

Prologi on hämmentävä. Örkkien kanssa on tehty rauha kauan sitten, mutta paikallinen Ku Klux Klan (CCC, jotta yhteys ei olisi yhtään ilmeinen) käy edelleen lahtaamassa örkkejä. Drizzt saapuu paikalle ja potkii tyypit ketoon. Luettuani kolmasosan prologista kirja alkoi tuntua melko pitkältä. Proosa kun on tätä tasoa: ”The hooded fool issued a barrage of insults and threats against the porcine-featured humanoids.” Suomeksi: velho kirosi örkkejä.

Lisäksi paikalla on päähenkilön suuri miekka Icingdeath eli tuttavallisemmin Kuorrutuskuolema. Voiko olla vahinko? Eihän?

”Drizzt’s sudden reversal and rush had the two dwarves on their heels, and the drow came in furiously, his scimitars rolling over each other and striking from many different angles.” Niin että mitä? Sitten hän löi… monista suunnista.

Mitä tässä prologin taistelussa oikein tapahtuu? En ymmärrä. Luen monta kertaa ja yritän visualisoida. Ei tule mitään.

Drizzt juoksee tarkoituksella päin velhon luomaa maagista muuria, vaikka myöhemmin hän pystyy hyppäämään sen yli. Esteen voi myös kiertää. Niin kaikki muut tekevät.

lukuoiiri

Lukupiirin aseistus ja Salvatore-kokoelma.

Paikalle tulee pegasos.

5.1.2017: That tingling feeling (oikean luvun oikea nimi)

Luovutan. Menen lainaamaan suomennoksen. Ja äkkiä taivaan portit aukenevat! Kiitos ja kunnia kääntäjä Renvallille, joka on tehnyt prologin taistelusta ymmärrettävän! Huomaan, että hän on ottanut vapauden karsia siitä muutaman käsittämättömän lauseen, jotka kuulostivat siltä, että nyt tasapaino menee ja ranteet murtuvat. Suomennoksessa ei lyödä monista suunnista. Ennen kaikkea paikalla ei ole pegasuksia [sic] kuten erään toisen suomentajan jäljiltä, vaan Renvall on säännönmukaisesti käyttänyt ilmausta ”siivekäs ratsu” nolouden vähentämiseksi. Arvostan.

Wulfgar on tässä kirjassa. Toivoin kovasti, ettei olisi. Nyt hän aikoo ilmeisesti hylätä ottotyttärensä tämän oikealle äidille, jota tyttö ei ole ikinä tavannut ja jolla oli hyvät syyt luopua lapsesta, ja lähteä Jäätuulen laaksoon vaeltamaan tundralle. Lisäksi hänellä on aikomus ottaa vaimo barbaarikansansa parista. Oletettavasti siksi, että barbaarinaiset ovat jostain käsittämättömästä syystä näissä kirjoissa täysin alistetussa asemassa, eivätkä väitä liikoja vastaan miesten huonoille ideoille.

10.1.2017: Aivomyyrä!

Tämähän on… ihan jees. Luen tätä mielelläni. Tätä ei ole sattunut ainakaan kymmeneen kirjaan. Milloin tapahtuu karmaiseva notkahdus? Ideat ovat hyviä. Roolipelifantasiaksi tässä on yritystä harmaasävyihin. Örkeillä on sivistyspyrkimyksiä, ja päähenkilöt selvittävät kääpiöiden ja örkkien yhteistä historiaa ja yrittävät saada aikaan rauhaa. Jonkin verran kasvua on tapahtunut sitten sen, kun ensimmäisessä kirjassa keiteltiin örkinaivosoppaa.

Älkää sanoko, että jään taas koukkuun.

Maahis-Jack on hämmentävä hahmo. En tiedä, olisiko häneen pitänyt törmätä aiemmin. Näyttää siltä, että kyseessä on liikaa aikaa Uumenenalassa viettänyt jäynämaahinen, joka taikavoimiensa ohella osaa muuttua mm. siivekkääksi käärmeeksi ja aivomyyräksi. Kyllä, myyräksi. Joka voi ryömiä sisään korvasta ja ottaa tyypin hallintaansa. Kenestä tämä oli hieno ajatus?

13.1.2017: Naiset Ovat Vaikeita

…Kirja on kovin pitkä. Ja näitä Kuninkaita on vielä kaksi? Voi tulla kiire lukea lauantaiksi vielä Merirosvokuningas ja Aavekuningas

Missä kaikki kääpiönaiset ovat? Syntyvätkö kääpiöt kivestä? Hetken elättelin toivoa, että Ruusu McRuff olisi nainen, mutta alkuteoksesta selvisi, että näin ei suinkaan ole. Bruenorkaan ei mieti koskaan naisia tai lisääntymistä, vaan hommaa itselleen ottolapsia muista roduista. Miten ihmeessä kääpiöitä on edes enää olemassa?

Örkkipapitar Kna vaivaa minua. Olen loukkaantunut kaikkien örkkinaisten puolesta. Ainoa örkkinainen on typerä viettelijätär, joka kiehnää koko ajan örkkikuninkaan kyljessä ja johon viitataan etuliitteellä ”hölmö”. Näitä nimiä vaivaa myös jokin. Kna. Grguch. Nukkels. Apua.

Kirjan kaksi muuta merkittävää naishahmoa ovat Catti-Brie ja suuri, kaunis, mahtava ja hohtava haltiavaltiatar Alustriel. Catti-Brie ja Drizzt ovat päätyneet yhteen! Ei siinä mennytkään kuin parikymmentä vuotta! Naisten väliset suhteet toimivat luonnollisesti niin, että Catti-Brie keskittyy olemaan mustasukkainen Alustrielille, joka on kaikin puolin kaunis ja päheä. Alustriel taas tuntuu flirttailevan estottomasti Catti-Brietä kohti, lainaa tälle puvustajakääpiötään, tarjoutuu opettamaan taikuutta, ehdottaa kylpyä ja yrittää kaikkensa. Catti-Brie ei huomaa mitään.

pink

Katso äiti, ilman housuja!

Heti kirjan alussa mainitaan, että Catti-Briellä on lonkassaan vamma, joka tekee tiukkojen housujen käyttämisestä epämukavaa. Hahmo on siis tuomittu käyttämään mekkoja. Epäilykseni heräsivät. Ei kai tässä nyt suunnitella hahmoluokan vaihdosta? Velhot kun eivät perinteisesti D&D-maailmoissa voi käyttää housuja (ks. Baldur’s Gate -pelit). Ja oikeassa olin! Ei ole mitään syytä, miksei Catti-Brie voisi edelleen ampua jousella, mutta sen sijaan Alustriel lainaa hänelle ennen taistelua kasan maagisia romppeita.

Valitettavasti taikuuden kuvaaminen on lähes poikkeuksetta näissä kirjoissa noloa, etenkin, jos roolipelisysteemi on vähänkään tuttu. Catti-Briellä on Wand of Missiles, jolla hän onnistuu ampumaan itseään jalkaan. Tämän pitäisi olla mahdotonta. Lisäksi hänellä on oi-niin-mahtava taikasormus, jolla saadaan aikaan mitä pähein lumous: ilmiselvä Melf’s Minute Meteors! (Kiitos, kääntäjä, poistit pahimman nolouden, mutta tunnistihan ne silti.)

14.1.2017: Montako drowia mahtuu kirjaan?

Hämmentävää. Kirjassa esiintyy toinenkin drowhaltia, joka ei ole muahah-pahis-luokkaa. Muistan hämärästi Tos’un Armgon jostain edellisestä kirjasta, jossa oli joukko pinnalle karanneita droweja, joita otti päähän Menzoberranzanin dystooppinen matriarkaatti ja olemattomat valinnanmahdollisuudet. Tämä kuulosti paljon järkevämmältä hahmokehitykseltä kuin Drizztin taustatarina, jossa hahmo, jolla ei ole mitään muuta yhteisöä vertailukohtanaan, sattuu olemaan sisäsyntyisesti niin hyveellinen, että tuomitsee kaikki oman yhteisönsä tavat.

Kirjassa esitetään itse asiassa todella mielenkiintoinen ajatus: jotkut drowit uskovat, että Drizzt on hämähäkkijumalatar Llothin valittu, koska hän saa aikaan niin paljon kaaosta kotopuolessaan! Hyvä kirjoittaja tekisi tällä jotain. En usko, että Salvatore tekee.

Tos’un oikeasti pohtii tekojaan. Tappaako haltioita vai ei? Koko ikänsä hän on oppinut, että niin kuuluu tehdä. Miksi hän välittäisi haltioista? Mitä hyötyä yhteistyöstä voisi olla? Vihdoinkin kirjassa on tilaa hahmolle, joka ei ole selkeästi hyvä tai paha. Lisäksi Tos’unilla on hallussaan ajatteleva Khazid’hea-miekka, joka yrittää saada kantajansa tuottamaan mahdollisimman paljon tuhoa. Siitä huolimatta hän pystyy vastustamaan  jossain määrin miekan vaikutusta ja hallitsemaan tekojaan – ja tämä on jotain, mihin hyvin harva kykenee. Tahdonvoimaa hahmolla siis ainakin riittää!

Luku ”Valtapeliä ja liittoja” alkaa lupaavasti: ”Tos’un Armgo oli kasvanut Menzoberranzanissa, ja elänyt sen matriarkkojen alaisuudessa. Niinpä hän ei edes irvistänyt Drizztin sitoessa hänen kätensä tiukasti selän taakse ja kiinnittäessä sitten köyden toisen pään puuhun. Hänet oli vangittu, eikä pakotietä ollut.” Tos’un on kuitenkin ollut drowylimys, ja siinä se vain chillaa ja toteaa, että sitomisleikkeihin on totuttu…

Olin vähän pettynyt siihen, että kun Catti-Brie sai miekan, hän heittäytyi Drizztiä kohti ”ota minut!” -meiningillä (koska miekka halusi Drizztiä niin paljon tai jotain). Odotin milloin hyvänsä, että Tos’un olisi kokenut vastaavan inspiraation, mutta ei! Ei vieläkään epäilyttävää haltiatoimintaa.

Pääsen epilogiin ja minulle selviää, että sekä se että prologi tapahtuvat sata vuotta kirjan tapahtumien jälkeen (!) ja Tos’un on naitettu haltianaiselle.

15.1.2017, 2:00: Tajunnan tila on laajentunut. Onko kirja hyvä vai olenko yhtä universumin kanssa?

…Olen hämmentynyt. Kirjassa oli lopulta jotain tasoa. Keskellä on parisataa sivua turhaa örkellystä, mutta niiden ympärillähän on ihan kelvollinen seikkailu. Eivätkä teematkaan yhtään tyhmempiä ole, toivon vain, että ne olisivat paremmassa kirjassa. Drizztillä on homma vähän paremmin hallussa, eikä se ole niin paladiini, että sattuu. Tos’un on ihan oikeasti mielenkiintoinen hahmo, joka vastaa paljon paremmin käsitystäni maanpinnalta parempaa elämää etsivästä drowsta. Näen taas, mikä näissä kirjoissa oli alkujaan niin koukuttavaa.

Mika Renvall on kääntänyt paljon Salvatorea. Urheasti hän on taas tarttunut tehtävään ja saanut aikaan mukavasti rullaavan seikkailukertomuksen. Käännös on varsin hyvä, vaikkei täydellinen, ja totta puhuen tämän luokan proosa ei parempaa ansaitsekaan. Kokemus taistelukohtauksien kääntämisestä näkyy kyllä.

Tämä on ehdottomasti Salvatorea paremmasta päästä. Ei ollenkaan hullumpi aloitus trilogialle. Merirosvokuningas lupaa kuitenkin pahaa. Olisikin reippaita merirosvomeininkejä, mutta sen sijaan luvassa on tylsä kapteeni Deudermont, Luskanin ikävä satamakaupunki ja Harpelleja. Mistään näistä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää…

Lukupiirin tuomio

Lukupiirissä olimme yhtä mieltä siitä, että Örkkikuningas on trilogian paras kirja ja jopa ihan viihdyttävä monista käsittämättömyyksistä huolimatta. Yksi näistä oli haltia Innovindilin ja hänen siivekkään ratsunsa traaginen kuolema: he lentävät päin puuta! Koska kirjan kuvaus jäi epäselväksi, päätimme visualisoida tapahtumasarjan. Tähän taideteokseen onkin hyvä lopettaa tämänkertainen lokimerkintä.

pegasus

Traaginen kuolinkohtaus: Innovindil, pegasus ja puussa istuva jäynämaahinen.

Mainokset

7 thoughts on “Huonon Fantasian Lokikirja: R. A. Salvatore – Örkkikuningas

  1. Tajusin juuri, että olen lukenut englanniksi Salvatorelta vain Maailmanselän. Ehkä se ei haittaa… Lopetin sarjojen lukemisen muistaakseni juuri Örkkikuninkaaseen. Jos Drizzt rupeaa jatkossakin olemaan vähän vähemmän Mary Sue, alkaa kiinnostaa ihan uudella tavalla. On vähän jäänyt paitsioon Salvatoren teosten lukeminen… Ehkä pitää korjata asia, kirjoja näköjään riittää. 😀

  2. Metsästäjän miekat on hyvä ja yleinen kohta lopettaa! En ole vielä ihan vakuuttunut, mutta katsotaan. Kirjailija sai vähän uutta puhtia Palkkamiekat-kirjoihin, joten ehkä jonkinlainen ryhtiliike vielä tapahtuu.

  3. Voi ei, tämä kaikki osoittaa, etten ole todellakaan lukenut vielä tarpeeksi Salvatorea. Kallisarvoista. :DDD

  4. Mä katoin tosta piirroksesta eka et lentävä ratsu kakkaa. Ei kannata kakata lentäessä, kun voi törmätä puuhun ja kuolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s