Usko ja uskonnollisuus fantasiamaailmoissa

FR

Olen ajautunut viime aikoina usein pohtimaan uskonnon merkitystä fantasiakirjallisuudessa. Mikä on uskon ja uskonnollisuuden merkitys maailmassa, jossa jumalat ovat kiistatta olemassa, manifestoituvat seuraajilleen ja antavat näille voimia? Miksi niin monessa fantasiamaailmassa jumalat ovat konkreettisia?

Oletan, että kyse on jonkinlaisesta utopiasta. Monessa fantasiamaailmassa vallitsee panteismi, jossa kaikki jumalat ovat todellisia (vrt. Forgotten Realms ja Dragonlance). Tämä säästää maailmankatsomuksellisilta pohdinnoilta: hahmojen ei tarvitse ihmetellä, onko jumalia olemassa, he voivat vain valita itselleen sopivimman entiteetin. Toisaalta jumalien välisillä konflikteilla voi kätevästi oikeuttaa ja selittää sotia, jotka muuten olisivat moraalisesti epäilyttäviä ja harmaasävyisiä. Sekä kirjoittaja että lukija pääsevät helpommalla, eikä eskapismi häiriinny.

Mutta en voi olla ajattelematta, että jumalien konkreettinen, todistettava olemassaolo muuttaa jotain oleellista uskon luonteessa. Jos jumalat ovat olemassa, mihin tarvitaan uskoa siinä mielessä kuin me sen ymmärrämme? Entä onko uskonnollisuus fantasiamaailmassakin sisäänrakennettu hahmoihin, jotka saattavat olla jotain muuta kuin ihmisiä, ja miksi näin on? Tähän pohdintaan ei kovin monessa kirjassa mennä. Toivoisinkin löytäväni enemmän fantasiakirjoja, joissa uskonnollisuuden tai henkisyyden kuvaus otettaisiin tosissaan.

Näitä pohtii ateisti, jolta kesti kauan erottaa usko ja uskonnollisuus toisistaan ja joka yrittää tällä hetkellä roolipelata ei-uskonnollista shamaania. Kuulisin mielelläni muiden ajatuksia aiheesta!

 

Kuvan lähde: Realms of Chirak

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s