Huonon Fantasian Lokikirja: R. A. Salvatore – Aavekuningas

Se oli siinä. Murroskaudet-trilogia on selätetty. Minä juon nyt viskiä.

ghostkingAavekuninkaan suurimmaksi ansioksi on sanottava, että se ei ollut niin sielua syövän tylsä kuin Merirosvokuningas. Sen sijaan se oli täyttä hulluutta alusta loppuun. Luin kirjaa kauhistuneen viehtymyksen vallassa – mitä epäonnista kirjailija vielä onnistuu tekemään? Eikä Salvatore pettänyt koskaan.

Luin tavoistani poiketen tämän osan englanniksi e-kirjana, koska en jaksanut vaivautua kirjastoon. Lukeminen tuntui kivuttomammalta: englanniksi on helpompi sivuuttaa noloudet, en joutunut pohtimaan suomennoksen kauneutta tai kauheutta, ja e-kirjaa on helppo selata eteenpäin apaattisesti näkemättä, kuinka paljon sivuja on vielä jäljellä. Lainaukset ovat nyt siis Salvatorea puhtaimmillaan.

Kristallisauva otsassa

Kirjassa täytyy olla Aavekuningas, koska trilogian nimien pitää sopia yhteen. Sellainen saadaan aikaan heti prologissa. Yllätys: kristallisauva ei ole tuhoutunut, vaan ilmestyy kolmannen kerran sotkemaan pakkaa! Se on samassa luolassa punaisen lohikäärmeen ja illithidin eli suomalaisittan mielennylkijän kanssa. Hephaestus-niminen lohikäärme iskee kristallisauvan otsaansa. Lopputuloksena on hämmentävä epäkuollut lohikäärmeen, illithidin ja kristallisauvan sulautuma, joka on samaan aikaan myös Aavekuningas:

”Hephaestus was Yharaskrik and Yharaskrik was Hephaestus.
And both were Crenshinibon, the Ghost King.”

Eikä tässä vielä kaikki!

”He was risen.
A dracolich.”

Dracolich-mielennylkijä-kristallisauva-aavekuningas. Pahaenteistä.

Maailmankatsomuksellista pohdintaa

Vaadin taannoin, että maailmankatsomuksellisia asioita olisi syytä käsitellä fantasiassa enemmän. Tarkoitin siis paremmin. Tässä kirjassa kyllä päästään filosofisten pohdintojen äärelle jo Drizztin ensimmäisessä monologissa:

”Are we no more than the whim of the gods or the result of harmonic process? Eternal or mortal, and if the former, then what is the relationship of that which is forever more, the soul, to that which we know will feed the worms? What is the next progression for consciousness and spirit, of self-awareness and – or – the loss of individuality in the state of oneness with all else?”

Teiniminä olisi varmasti arvostanut syvällisyyttä.

Cadderlya kuvataan agnostikkopapiksi, vaikka hän saa voimansa Deneiriltä ja on rakentanut sillä tavoin valtavan maagisen katedraalikirjastokompleksin. Drizzt väittää, ettei tiedä onko Mielikkiä olemassa, vaikka on nähnyt yksisarvisen. En nyt oikein tiedä tästä.

Myöhemmin, kun jumalten antamat voimat lakkaavat toimimasta, herää sentään parempia kysymyksiä: ovatko palvonnan kohteet jumalia lainkaan, jos he voivat menettää voimansa tai kuolla? Jos he eivät ole jumalia, niin mitä sitten? Ovatko velhojen ja pappien voimat peräisin samasta lähteestä? Valitettavasti pohdinta vesittyy, kun lähes kaikki hylkäävät jumalansa heti, kun taikavoimat katoavat. Miten sen uskon laita oli?

Tähdet saavat Drizztissä aikaan vahvoja tunteita.

”My journey to the stars, among the stars, at one with the stars, was a place of absolute contentment and unbridled joy, a moment of the most peaceful existence I have ever known.
And the most powerful, for in that state of oneness with the universe around me, I, Drizzt Do’Urden, stood as a god.”

Ok.

Jarlaxle! Onko kirja pelastettu?

Jarlaxle on taas kerran jättänyt miespalkkasoturijoukkonsa johdon lempipsionikolleen Kimmurielille, joka suhtautuu hämmentävän kärsivällisesti pomonsa maanpäällismatkailuun.

Jarlaxle yrittää meditoida puussa, mutta lohikäärme häiriköi häntä telepaattisilla vihaviesteillä. Kaikki ei ole kunnossa.

Valitettavasti jostain käsittämättömästä syystä Jarlaxle haluaa hengata Athrogaten, tuon maailman sietämättömimmän kevennyskääpiön, seurassa. Käydään seuraava hieno keskustelu:

”’Aye’, said the drow. ’A visitor, perhaps in my dreams, perhaps not.’
’Tell me she’s a redhead.’
’Red scales, more likely.’
Athrogate’s face crinkled in disgust. ’Ye need to dream better, elf.’”

Mainitsinko, että Jarlaxlella on ollut sutinaa ainakin yhden lohikäärmeen kanssa? (Myöhemmin tekstissä viitataan Hephaestukseen sanoilla ”the wildly passionate dragon”.)

Athrogate ratsastaa demonisella, tultasyöksevällä karjulla. Riimittely ei kuulosta englanniksi yhtään paremmalta: ”Well, wherever we’re to go, if even ye’re to know, I’m thinkin’ and talkin’, it’s better ridin’ than walkin’. Bwahaha!”

Hautausmailta alkaa nousta luurankoja.

Levitoiva love interest

Drizzt ja Catti-brie hengaavat leirissään vähissä pukeissa. Catti-brie, joka tosiaan on vaihtanut hahmoluokkansa velhoksi, meditoi pelkkä paita päällään (oo, uskaliasta!). Jokin mättää taikuudessa, eiväkä loitsut tahdo onnistua.

Ennen kuin pariskunta ehtii vaihtaa sanaakaan, Mystran kudelmasta purkautunut säie iskee Catti-brieen, joka vaipuu maagiseen koomaan ja alkaa hallusinoida ja levitoida. Siinä tilassa hän sitten onkin koko kirjan ajan. Lähestulkoon ainoa merkityksellinen naishahmo ei saa edes puhua, ennen kuin kuolee. Niin, kuolee – mutta siitä lisää myöhemmin.

Regis vaipuu samanlaiseen tilaan yrittäessään parantaa Catti-brietä maagisella rubiiniriipuksellaan. Hän ei kuitenkaan hohda tai levitoi.

Nyt on ongelma. Kukaan Mithralsalissa ei tiedä mitä tehdä. Ihan lyö tyhjää. Mitäpä tässä voisi yrittää?

Onneksi on Jarlaxle, joka ehtii tällä välin muistella Drizztin isää Zaknafeinia. Zaknafein on tehnyt Jarlaxleen lähtemättömän vaikutuksen mm. taistelutaidoillaan ja pelastamalla tämän hengen. On annettu ymmärtää, että heillä oli kovin merkityksellinen suhde. Muistoja ainakin kuvataan ilmauksella ”such emotional mental churning”, joka riittää pitämään kristallisauva-lohikäärme-lich-illithid-epäkuolleenkin poissa.

Jarlaxle miettii useissa kirjoissa, miten kovasti Drizzt muistuttaakaan isäänsä.

Hieno suunnitelma on hieno

Jarlaxlella on ongelmanaan tyytymätön lohikäärme, jonka pitäisi olla kuollut ja jolla on yllättäviä lisävoimia. Hän päättelee, että koska lohikäärmettä mätettiin ja kristallisauva tuhottiin (ainakin melkein) Cadderly-papin avustuksella, on mentävä hänen luokseen Korkealentoisen hengen / Mielenylennyksen kirjastoon valittamaan palvelun laadusta. Valitettavasti he eivät eronneet sopuisissa merkeissä, ja Cadderlyn vaimo Danica on pelottava.

On siis vain loogista, että Drizzt joukkoineen pitää saada mukaan heittämään vähän diplomatiaa. Ja on myös jostain syystä loogista lähettää Athrogate Mithralsaliin esittämään jostain perähikiältä kyläilemään tullutta kääpiöserkkua. Hän sattumalta tietää, että tuolla kirjastossa muuten on koolla liuta pappeja, jotka ratkovat juuri tällaisia taikaongelmia kuin teillä täällä on, jopas nyt sattui. Kukaan ei epäile mitään. Lähtöä aletaan tehdä välittömästi, koska kaikki Mithralsalissa ovat idiootteja, eivätkä he keksineet tätä itse.

Teleporttaus ei toimi, joten matkaan lähdetään muulien vetämillä vankkureilla. Onneksi on maagiset hevosenkengät.

Jarlaxle uskoo rakkauden voimaan. ”He finished with a cough to clear his throat, and to banish the wistfulness from his tone.” Oi voi, edelleen taitaa surettaa, että assassiinipoikaystävän kanssa meni poikki taikahuilun takia.

Jarlaxle ja Athrogate tupsahtavat metsästä Drizztin joukkion eteen ja sanovat hei. Toisia epäilyttää. Jarlaxle ei näe tässä mitään ongelmaa, ovathan he menossa samaan suuntaan ja kaikkea. Drizzt kuitenkin uskoo Jarlaxlen puhdassydämisyyteen. Missä vaiheessa tämä tapahtui?

Sillä välin kirjastossa

Cadderly tekee matematiikkaa selvittääkseen universumin. Mystran kudelman logiikka on romahtanut. Tämä ei kuulosta yllättävältä, mutta ilmeisesti on sitä. Tulipallot räjähtelevät käsiin. Ei ole hyvä.

Mistä kohtaa ropekirjaa löytyvät tuliset herneet? Koska ne eivät vaikuta kovin vakuuttavilta.

Multiversumi koostuu Metatekstistä. Metatekstissä saattaa olla vikaa. Jumalakin tekee matematiikkaa.

Tässä vaiheessa haluan huomauttaa, että kirjassa on kokonaista neljä (4) kevennyskääpiötä: Athrogate (röyhtäilevä riimittelijä), Thibbledorf Pwent (sotajäärä, joka seivästää vihollisia piikkihaarniskaansa), Ivan Kolkkaolka (jolla ei ehkä ole persoonallisuutta) sekä hänen veljensä Pikel (jotenkin vajaa wannabedruidikääpiö, joka värjää partaansa vihreäksi).

Aloin vakavasti miettiä, kykenenkö tähän.

Sitten tapellaan paljon

Joukko jakaantuu monelle taholle. Cadderlyn tylsät lapset tappelevat epäkuolleiden kanssa. Danica putoaa vuorelta. Ivan on possessoitu. Drizzt kavereineen tappelee tahollaan. Catti-brie levitoi. Kaikenlaiset epäluomat hyökkäävät kirjastoon. Zombikalat nousevat järvistä ja lätäköistä. Aivoni totesivat, että ahaa, tämä onkin farssi, ja sen jälkeen lukeminen alkoi sujua huomattavasti hauskemmin.

Jarlaxlella on taas parhaat onelinerit: ”’If you mean to go mad again, do warn me’, Jarlaxle said to Drizzt with a wink.” Hän myös tappelee pidellen taikasauvaa hampaissaan. Cooliusaste on korkea. Drizzt ja Jarlaxle ovat täydellinen taistelupari. En tosin ole ihan varma, mitä kumpikaan tekee: ”Jarlaxle’s fighting style, favoring forward-rolling his blades and stabbing, compared to Drizzt’s wide-armed slashes”… En edes tiedä, mitkä aseet Jarlaxlella on käytössä.

Catti-brieen viitataan sanoilla ”his beloved cargo”.

Kirjastoon ilmestyy hämmentävä hirviö, jota kuvataan pitkällisesti mutta onnistumatta. Yritimme jälleen lukupiirissä kuvittaa Salvatorea.

hirvitys

Päästään kirjastoon. Catti-brie levitoi. Jarlaxle lainaa Drizztille maagista silmälappuaan, jotta tämä voi halata vaimoaan joutumatta saman hulluuden valtaan. Koskettavaa. Jarlaxle järjestää aina kaikkien suhdeasioita. Sitten hän ilmoittaa, että paikalle on muuten tulossa kohta vihainen lohikäärme.

Vihainen lohikäärme tulee paikalle

Ja se onkin aikamoinen.

”Her gaze locked on the beast’s face, half-rotted, white bone showing, eye sockets burned out horribly, and a peculiar, green-glowing horn protruding from the very middle of its forehead.
She felt the power emanating from that horn.
Awful power.”

Catti-brie on eksyksissä. ”She was so utterly lost that she didn’t even know that she was utterly lost.” Proosan lentoa! Jarlaxle komentaa Drizztin halaamaan vaimoaan, tunsi tämä sitä tai ei. Ainoa hahmo, jolla on järkeä päässään. Lisäksi hän on ainoa, joka ei vaivu epätoivoon.

Siihen on hyvä syykin – Jarlaxle on järjestänyt Kimmurielin teleporttaamaan miespalkkasoturijoukkonsa pelastamaan Cadderlyn jälkikasvun ja hankkiutumaan eroon zombikaloista. Kimmuriel on tapansa mukaan hoitanut kaiken ja selvittänyt, miten Aavekuningas voidaan tuhota. Ei ihmekään, että hän on kaikkien lempipsionikko!

Tapellaan taas. Kääpiöt hyppelevät. Jarlaxlen diatryma pistetään palasiksi. Drizzt kierii ja pyörii. Cadderly saa jostain jumalallisia voimia. Lohikäärme on sitkeä.

Drizzt pitää monologin ja puhuu impotenssista.

Sydämiä ja salattuja tunteita

Catti-brie on jumissa varjomaailmassa lohikäärmeen kanssa. Jarlaxle lohduttaa Drizztiä. Kaikki ovat liikuttuneita.

Jarlaxle puhuu jumalista ja sydämestään.

”The only deity I grew up knowing was one I would have preferred not to know.”
”I follow no particular god. I thought to interview them first, to see what paradise they might offer when at last I have left this life.”
”I know what is in my heart. Perhaps I simply do not feel the need to find a name for it.”

Mainitsinko jo, että tämä tyyppi on suosikkihahmoni?

(Kirjassa on drow, jonka nimi on Valas. Hiukan onnetonta.)

Catti-brie hallusinoi Alustrielista. Minusta tuntuu, että meille ei ole kerrottu kaikkea.

”He couldn’t help but feel like a voyeur as he studied her re-enactment of a private moment.
’Oh, but she’s so pretty and fancy, isn’t she?’ … ’With her lace and finery, so tall and so straight, and not a silly word to pass those painted lips, no, no.’”

Lohikäärme on edelleen vihainen

Drizzt on myös vihainen. Pirun lohikäärme. Kaikki on sen syytä.

Tapellaan kauan. Drizzt tappelee kuin pyörremyrsky. Lohikäärmeen kylkeen ammutaan reikä, ja Drizzt kiipeää sen sisuksiin pistämään sitä palasiksi. Peto pakenee varjomaailmaan, jonne Cadderly seuraa sitä. Seuraa lisää tappelua. Valo voittaa pimeyden ja silleen.

Cadderly kuolee, ja hänestä tulee Aavekuningas Aavekuninkaan paikalle. Lohikäärme on jumissa varjomaailmassa. Cadderlyn henki aikoo kiertää ikuisesti ympyrää kirjaston jäänteiden ympärillä estääkseen sitä palaamasta. Pitäisi varmaan liikuttua.

”Hunched and uncomplaining, the Ghost King Cadderly circled the ruins of Spirit Soaring that night. And every night, forevermore.”

Hämmentävä yksisarvisnekrofiliaepisodi

Fok_yksisarvinen

Fok_It © Joonas Rinta-Kanto

Yksisarvinen tulee hakemaan Catti-brietä varjomaailmasta. Se on Mielikki. Kuolo korjaa ihan kohta. Catti-brie pyytää yhtä viimeistä yötä yksisarviselta. Yksisarvinen on hirveä enabloija. Seuraa kirjan kaunis kohokohta.

Catti-brie tassuttelee Drizztin makuukammariin. Drizzt havahtuu siihen, että koomasta herännyt vaimo suutelee häntä kiihkeästi. Sitten rakastellaan. Drizzt nukahtaa. Kukaan ei missään kohtaa esimerkiksi puhu mitään.

Catti-brie valmistautuu kuolemaan pukemalla päälleen kamalan koltun. Tästä saisi hienon ”dudes describing clothes” -tyyppisen meemin.

”There she found clothes Alustriel of Silverymoon had given to her: a white, layered gown full of pleats and folds, but sleeveless and low-cut, and with no even hemline. It was a wrap designed to flow with her every movement, and to enhance, not hide, her beauty.”

Muistetaan sanoa kaksi kertaa, että tässä koltussa Catti-brie ratsastaa naistensatulassa. Yksisarvisella, jolla ei edes ole satulaa.

Drizzt herää alastomana Catti-brien ruumiin vierestä. Tässä kohtaa saattaa käydä mielessä, että mitähän tuli tehtyä viime yönä. Samaan aikaan Catti-brien ottoisä Bruenor tulee kolkuttelemaan ovelle Regisin ruumis sylissään. Tämäkin on kuollut.

Drizzt juoksentelee ympäriinsä ilman vaatteita. Yksisarvinen, jolla Catti-brie ratsastaa naistensatulassa Regisin kanssa, katoaa seinään. Catti-brien ruumis lojuu ilmeisesti edelleen drowin sängyssä, mutta tästä ei enää puhuta. Herääkin mielenkiintoinen kysymys, oliko tämä nyt nekrofiliaa vai ei! Voi Mielikki, minkä teit.

Kaikista hahmoista Jarlaxle tarjoaa Drizztille sateenkaariviittaansa, jotta miesparka laittaisi edes jotain päälleen. Jarlaxle joutuu pukemaan viitan hänelle. Onko tämä nyt symbolista? Ainakin se saa aikaan miehistä aggressiota.

”Drizzt focused on Jarlaxle, grabbing the mercenary by the folds of his shirt and pinning him up against a wall.
’Find her!’ Drizzt begged, against all logic, for he knew where the woman lay, still and cold. ’You must find her! I’ll do anything you demand… all the riches in the world!’”

Oho. Drizzt, sinuna olisin vähän varovaisempi.

Varsinainen kirja päättyy tähän kauniiseen loppukaneettiin:

”But to Jarlaxle’s surprise, he had no intention of taking a copper for his efforts, and wanted no promise of fealty from Drizzt Do’Urden. Maybe something else compelled him then.”

Salvatore, sinä senkin kiusoitteleva setä! Edellisen kirjan lopussa Jarlaxle varastaa itselleen Drizztiä esittävän riipuksen, ja nyt tämä!

Epilogissa Catti-brie tanssii ja laulaa ikuisesti Mielikin kyhäämässä ulottuvuustaskussa, vaikkei ole eläessään osoittanut erityistä lahjakkuutta tai halua tehdä kumpaakaan. Mielikin käsitys paratiisista on kyseenalainen. Entä jos Catti-brie olisi ennemmin halunnut sinne kymmenen hyvännäköistä drowhaltiaa tai Alustrielin?

Regis on samassa paikassa kalastamassa ikuisesti.

Valo on kadonnut maailmasta. Drizztistä tulee Synkeä.

Kiitos kaikkien jumalten ja kudelmien ja metatekstien, tämä trilogia on nyt luettu.

Mainokset

2 thoughts on “Huonon Fantasian Lokikirja: R. A. Salvatore – Aavekuningas

  1. Ah, aamun naurut! Ja aurinkokin paistaa. Tästä voi tulla hyvä päivä.

    ”Salvatore, sinä senkin kiusoitteleva setä!” <– Setämies?!

    Jostain syystä ajattelin aika usein DragonLancea tätä lukiessani.

    • Ajattelin setämiestä, mutta jätin sitten sedäksi. Oikeastaan R.A. vaikuttaa ennen kaikkea stereotyyppiseltä dudelta. Hyvä että jotakuta muutakin naurattaa, koska kirja sai aikaan epätoivoista huutonaurua yön pimeinä tunteina…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s