Minulta pyydettiin vienosti lukusuosituksia Drizztin legenda -sarjasta. Huonon Fantasian Lokikirja oli herättänyt nostalgian ja tarpeen sohia taas tätä miekkaläjää! Liikutuksen tilassa kävin läpi kaikki R. A. Salvatoren Drizzt-romaanit sillä mielellä, että mitä kannattaa lukea, jos joku oikeasti aloittaisi nyt. Ja kun tämä tuli tehtyä, päätin jakaa lukusuositukseni teillekin.
Kamalaa kyllä, tuntuu siltä, että minun pitäisi aloittaa sarja alusta ja katsoa, mitä alkupäästä oikein löytyy. Vastustan kiusausta. Vastustan…
Salvatore-maraton vahvoille ja vähän heikommillekin

Kansitaide:
Todd Lockwood: Dark Elf Trilogy – Companions Codex
Tyler Jacobson: Companions Codex
Aleksi Briclot: Homecoming, Timeless
Lukupäätöstä helpottavien symbolien selitykset:
💀 Hyvä Salvatoreksi, lue!
💀💀 Keskinkertaista mörkellystä, mutta viihdearvoa on
💀💀💀 Tylsä/huono
💀💀💀💀 Karmaisevan huono, älä tee sitä
💥💥💥💥💥 Huono niin mieltälaajentavalla tavalla, että voi kiinnostaa, jos järkikulta ei ole kallis
🍄 Merkittävä drowesiintymä (muu kuin Drizzt tai Jarlaxle)
🌈 Merkittävä Jarlaxle-esiintymä
⚔️ Merkittävä Entreri-esiintymä
Kirjat ovat minusta suositeltavassa lukujärjestyksessä. Eri mieltä voi toki olla. Linkit johtavat Lokikirja-päivityksiin, jos joku sattuu kaipaamaan viiltävää analyysiä.
Toim. huom. Huonous on suhteellista, joten älä anna pääkallorivistön säikyttää, jos muuten kiinnostaa! Kuvituksena on mm. sarjakuvaversioiden kansia, koska ei kukaan halua nähdä alkupään kirjojen vanhaa kansitaidetta. En kyllä tiedä, haluaako kukaan näitäkään.
Jäätuulen laakso -trilogia (The Icewind Dale Trilogy)
💀 Kristallisauva (The Crystal Shard)
💀 Hopeavirrat (Streams of Silver)
💀⚔️ Puolituisen kivi (The Halfling’s Gem)
Tämä on kirjoittajan esikoistrilogia, mutta sijoittuu ajallisesti Musta haltia -trilogian jälkeen. Aloitan mielelläni tästä, koska muuten hahmokehitys vaikuttaa kummalliselta. (Mustasta haltiastakin voi tietysti aloittaa.) Teininä olin erittäin vaikuttunut taistelukohtauksista ja fantasiaväkivallasta. Sekin vetosi, ettei sarjassa keskitytty romansseihin, vaan seikkailijaporukan tekemisiin. Ja hahmot tulivat toimeen keskenään!
Siksi sijoituinkin Forgotten Realms -leiriin Dragonlancen sijaan. (Valehtelen: luin molempia. Mutta FR tuli jäädäkseen.)
Sarja on vähän kökkänästi kirjoitettu, mutta kirjoittaja on vilpittömän innoissaan ja uskoo, että kaikki on coolia. Se pelastaa paljon. Näissä kirjoissa on muuten se versio Drizztistä, josta pidin. Ei ihan niin kirkasotsainen, ja väkivaltainen toiminta on siitä kivaa.
HUOMIO: Puolituisen kivessä alkaa Drizztin ja Artemis Entrerin eeppinen vihasuhde. Voi Calimportin viemärit, oi niitä aikoja!
Musta haltia -trilogia (The Dark Elf Trilogy)
💀🍄Kotimaa (Homeland)
💀🍄Maanpaossa (Exile)
💀🍄Valoa kohti (Sojourn)
Musta haltia -trilogia on kronologisesti ensimmäinen ja kuvaa Drizztin ankeaa nuoruutta maan alla. Oikein lukemisen arvoinen, jos kerran on motivoitunut Salvatoreen sortumaan.
HUOMIO: Tässä kehitetään kaksoisristitorjunta alas potkulla! Sarjakuvien mukana tulee juliste (joissa drowien mittasuhteet ovat VÄÄRIN)! Jarlaxle astuu kuvioihin!
Drowin perintö -sarja (Legacy of the Drow)
💀⚔️🌈🍄Pahan perintö (The Legacy)
💀⚔️🌈🍄 Tähdetön yö (Starless Night)
💀🍄 Pimeän piirittämät (Siege of Darkness)
💀💀Arvoitusten saari (Passage to Dawn)
Drizztin menneisyys tulee kummittelemaan maan pinnalle. Drowpahistelua on luvassa runsain mitoin. Artemis Entreri ja Jarlaxle esiintyvät jälleen. Tämäkin sarja kannattaa lukea, tykkäsin ainakin kahdesta ensimmäisestä kirjasta paljonkin. Muistikuvat jälkimmäisistä ovat hatarammat.
HUOMIO: Tähdettömässä yössä on Drizztin surullisenkuuluisa paluu Menzoberranzaniin! Vankityrmiä! Mielennylkijöitä! Entrerin ja Jarlaxlen… suhde! Wulfgar valekuolee moneksi kirjaksi!
Pimeyden polut -trilogia (Paths of Darkness)
💀💀💀⚔️🌈🍄 Äänetön veitsi (The Silent Blade)
💀💀💀💀 Maailmanselkä (The Spine of the World)
💀💀 Miekkojen meri (Sea of Swords)
Nyt alkaa laatu olla kyseenalaista. Wulfgar tekee paluun ja barbaarirasitus on suuri. Kristallisauvaa pallotellaan sinne tänne. (Crenshinibon ei koskaan katoa!) Äänettömästä veitsestä voi etsiä Jarlaxlen ja Entrerin osuudet. Siinä on varsin muistettava parkourtaistelukohtaus. Maailmanselkä on melkein pelkästään Wulfgaria, suosittelen painokkaasti skippaamaan sen hermojen ja järjen säilyttämisen nimissä. Miekkojen meri on aika yhdentekevä.
HUOMIO: Ekassa osassa on uskomaton nemesismättö! Entrerin pakkomielle eskaloituu! Jarlaxle rakentaa temppuradan!
Palkkamiekat-trilogia (The Sellswords)
💀💀⚔️🌈🍄 Kristallisauvan käskyläinen (Servant of the Shard)
💀⚔️🌈 Noitakuninkaan lupaus (Promise of the Witch King)
💀💀⚔️🌈 Patriarkan tie (Road of the Patriarch)
Näitä suosittelen ihan omana kokonaisuutenaankin. Kertovat Jarlaxlen ja Artemis Entrerin seikkailuista. Niillä on hauskaa settiä. Noitakuninkaan lupaus on oikeasti hyvä, muutkin menettelevät. Yllättävät lapsuustraumat iskevät. Ensimmäisen osan suomennos on tolkuttoman huono, joten jos (kun) se tuntuu tuskalta, suosittelen Wikipediaa. Muut osat ovat sentään ymmärrettävää suomea.
HUOMIO: Miespalkkasoturiseikkailuja! Lohikäärmeitä! Vaasan kuningas! Hienoa menoa! Sarjan ensimmäiset queer-sivuhahmot (tarkkana, voi jäädä huomaamatta)!
Metsästäjän miekat (The Hunter’s Blades Trilogy)
💀💀💀💀🍄 Tuhat örkkiä (The Thousand Orcs)
💀💀💀💀🍄 Yksinäinen drow (The Lone Drow)
💀💀💀💀🍄 Kaksi miekkaa (The Two Swords)
Voi Metsästäjän miekat. Älkää tehkö sitä. Tämä sarja rikkoi minut ja kaikki kaverini, jotka yrittivät sitä lukea silkalla tylsyydellään. Lue wikistä tai blogista mitä kävi, ei tätä kestä.
HUOMIO: Kaikki ovat mukakuolleet! Aika juoksennella metsissä ilman saappaita! Siivekkäitä pegasuksia! Hän juoksi kuin höyhen tuulessa!
Murroskaudet-trilogia (Transitions)
💀💀🍄 Örkkikuningas (The Orc King)
💀💀💀💀 Merirosvokuningas (The Pirate King)
💀💀💀🌈 Aavekuningas (The Ghost King)
Nämä ovat muistaakseni yhdentekeviä. Ensimmäinen osa on ihan okei, ja Drizztillä on ehkä kerran kivaa, mutta siitä mennään alamäkeen. Katsoisin wikistä, mitä tapahtuu ja selaisin, onko mikään kiinnostavaa. Catti-Brien hahmoluokka muuttuu, se alkaa opetella magiaa eikä voi enää käyttää housuja.
HUOMIO: Aavekuningas sisältää kuolemantapauksia, joista on syytä olla tietoinen, jos aikoo jatkaa!
Ikikesä-sarja (Neverwinter)
💥💥💥💥💥⚔️🌈 Kääpiöiden koti (Gauntlgrym)
💥💥💥💥💥⚔️Ikikesä (Neverwinter)
💥💥💥💥💥⚔️🍄Kharonin kynsi (Charon’s Claw)
💥💥💥💥💥⚔️🌈🍄 Viimeisellä kynnyksellä (The Last Threshold)
Neverwinter-sarja on mieltälaajentavan huono ja synkänrankka omituisella tavalla. Ei tämä suositeltava ole, kaukana siitä, mutta sarja oli suurimman osan aikaa niin kukkuu, että ei tullut tylsää.
HUOMIO: Drizztillä on uusi tyttöystävä! Ja seikkailijaporukka! Seksivau! Salvatore, ei! Entrerin elämä on kamalaa! Entrerin menneisyydestä paljastuu kamaluuksia! Jarlaxle on HUKANNUT Entrerin! Jos luet suomeksi: Parfid on mies! Representaatio kukkii! Huomasin sen noin kymmenen kirjan päästä!
💀💀💀⚔️ Drizztin legenda -antologia: Kootut kertomukset (Legend of Drizzt Anthology)
Novellikokoelma, jonka voi lukea melkein missä välissä vain. Lukisin Palkkamiekkojen jälkeen, muuten saattaa tulla juonipaljastuksia. Kirjan esipuhe on pompöösi ja nolo. Jokaista novellia edeltävät esipuheet ovat noloja. Kirjassa on yksi tai kaksi hyvää tarinaa.
HUOMIO: Lohikäärmeitä! Entrerin ankea lapsuus! Yksi (1) queer-haltia!
Maailmanjako-sarja (The Sundering)
💀💀💀💀 Kumppanukset (The Companions)
Sarjalla on useita kirjoittajia, mutta tämä on ainoa Drizzt-kirja. Jos jälleensyntymäjuonta haluaa seurata, niin tämä olisi ohjelmassa. En tykännyt, olisi ollut tuskattomampaa hypätä yli. Mutta jälleensyntymäjuoni kannattaa wikipedioida, koska muuten hämmennys on suuri.
HUOMIO: Tietoiset vauvat ovat pelottavia! Yhdytään eetteriin! Maailmankaikkeuden kellokoneisto tikittää!
Kumppanusten kirja -trilogia (Companions Codex)
💀💀💀💀⚔️🌈🍄 Metsästäjän yö (Night of the Hunter)
💀💀💀💀🌈🍄Kuninkaan nousu (Rise of the King)
💀💀💀💀🌈🍄 Rautakääpiön kosto (Vengeance of the Iron Dwarf)
Trilogia jatkaa siitä, mihin Kumppanukset jää. Tylsä kuin mikä, kääpiöpolitiikkaa ja armeijoiden siirtelyä. Kakkoskirjan jälkipuoliskolla vähän seikkaillaan. Skippaisin.
HUOMIO: Drizzt tajuaa vihdoin jälleensyntymäjuonen! Kukaan ei tiedä mitä rautakääpiö kostaa! Gauntlgrym on kovin kääpiömesta ikinä!
Tähän asti kirjoja on suomennettu. Sitten kun olemme selvinneet kaikista näistä, voimme siirtyä jatkamaan englanniksi.
Homecoming-trilogia
💀🌈🍄 Archmage
💀⚔️🌈🍄 Maestro
💀⚔️🌈🍄 Hero
Kummastuksen hämmästys, tämä sarja oli oikeasti hauska ja viihdyttävä! Ihan teinifiilis tuli! Paljon drowjuttuja, onnistunut Menzoberranzan ja kiitettävästi Jarlaxlea. Hiukan sarja kärsii loppua kohden, mutta suosittelen silti ehdottomasti. Ja loppu on päräyttävä.
HUOMIO: Drizzt palaa JÄLLEEN Menzoberranzaniin! Kimmurielilla on oikeaa juonta! Kirjoissa on oikea juoni! Se ei ole huono! Vihollisten kyvyt on skaalattu järkevästi! Demoniöverit! (En spoilaa, mutta OMG!) Loppuyllätys! (En spoilaa, mutta SYDÄMENI!)
Kattokaa nyt kun ne on nättejä. Paitsi Drizztin käsittämätön otsatukka Archmagen kannessa. Ja Jarlaxle on karannut jostain steampunkromaanista, mutta kuka moisista välittää?
Noname Trilogy
Timeless
En ole vielä lukenut tätä, mutta minulle on luvattu Jarlaxlen ja Zaknafeinin nuoruudenseikkailuja! Salvatore, ethän petä? Olen odottanut viidentoista vuoden ajan saadakseni tietää, miksi Jarlaxlella on niin iso juttu Zakista, että sen vuoksi räydytään puoli vuosisataa!
JA SAAGA JATKUU…
Lukkikuningattaren sota
🕷️ Richard Lee Byers: Salaliitto (Dissolution)
🕷️ Thomas M. Reid: Kapinalliset (Insurrection)
🕷️ Richard Baker: Tuomio (Condemnation)
🕷️ Lisa Smedman: Hävitys (Extinction)
🕷️ Philip Athans: Annihilation
🕷️ Paul S. Kemp: Resurrection
Ei hätää, luettava ei lopu tähän! Jos haluaa lisää drowasioita, niin Lukkikuningattaren sota -sarja sijoittuu samaan maailmaan ja jatkumoon, mutta eri hahmoilla. Kuusiosaisen sarjan joka osalla on eri kirjoittaja. Ensimmäinen osa Salaliitto (Dissolution) on oikeasti hyvä D&D-kirja, jossa drowyhteiskunta toimii niin kuin pitäisi ja Menzoberranzan vaikuttaa oikealta kaupungilta.
Kirjassa on menevä seikkailujuoni ja kivoja hahmoja. Magian käyttö on luovaa ja lienee jopa roolipelisääntöjen rajoissa. Luin englanniksi, joten en tiedä, tärveleekö suomennos kaiken. Mutta varoituksen sana, minusta sarjan loput viisi osaa tuhosivat kaiken, mikä ensimmäisessä oli hyvää. Onneksi ensimmäisen kirjan voi mainiosti lukea sellaisenaan ja olla iloinen.
HUOMIO: Magia on kerrankin hienoa! Drowien kauneuskäsityksissä on järkeä! Slummiseikkailuja! Taistelija-maagi-parivaljakko! Kylpylöitä! Miekkataisteluja, joista saa selvän! Drowshakkia pelataan runsaasti!
On tosiaan olemassa myös sarjakuvia, mutta ne lähinnä kertaavat kirjojen tapahtumia. Osa on susirumia. Sisäpiirin vinkki: Musta haltia -sarjiksien mukana tulee juliste, jossa tehdään kaksoisristitorjunta alas potkulla.
Toivon, että tämä opas on ollut hyödyllinen ja opettavainen. Mars lukemaan!
Ensi numerossa: Drizztin legenda -juomapeli!
Päivitysilmoitus: Huonon Fantasian Lokikirja esittää: Drizztin legenda -juomapeli! – Paperiaaveet
Päivitysilmoitus: Huonon Fantasian Lokikirja: Vaeltava kynä ja R.A. Salvatoren Timeless – Paperiaaveet