Kirja-arvostelu: Maggie Stiefvater – Call Down the Hawk

Tämä kirja on totisesti odottanut vuoroaan! Call Down the Hawk jatkaa aiemmin hehkuttamani The Raven Cycle -sarjan hahmojen tarinaa, joten odotin sitä kuin kuuta nousevaa. Luvassa on kokonainen trilogia täynnä suosikkiasioitani! Saatan myös olla aivan liian kiintynyt holtittomiin uneksijoihin.

Kirja-arvostelu on ilmestynyt Spin-lehden numerossa 1/2020.


Maggie Stiefvaterin The Dreamer Trilogy -sarjan avausosaan kohdistui kovia odotuksia. Niin kovia, että kirjailija vetäytyi Tumblrista hyvinvointinsa nimissä, kun fanirasitus kävi liian suureksi. Millainen siis on kauan odotettu avausosa Call Down the Hawk (Scholastic 2019)?

Heti alkuun on todettava, että tämä romaani kannattaa ehdottomasti lukea. Ja sen jälkeen, että oikeastaan on syytä lukea neljä muuta romaania, ennen kuin Call Down the Hawk pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Tätä kirjaa on vaikeaa kuvitella ilman sitä edeltävää neliosaista The Raven Cycle -sarjaa. Mutta ei pidä vaipua epätoivoon! Sarja on erinomaista nykyaikaan sijoittuvaa maagisrealistista YA:ta, jota voi varauksetta suositella.

Kärsimätön uneksija voi toki hypätä suoraan The Dreamer Trilogyn alkuun. Tästä kulmasta tarina vain näyttää hyvin erilaiselta. Sitä Call Down the Hawk ennen kaikkea on: melkoinen tyylillinen irtiotto edellisiin teoksiin verrattuna. Romaanissa on dekkari- ja trillerimäisiä piirteitä, se on kompakti eikä pysähdy rönsyilemään. Siinä missä The Raven Cycle tuntui tahditukseltaankin kuolleen kuninkaan hitaalta heräämiseltä, Call Down the Hawk on uniteemastaan huolimatta harvinaisen hereillä.

Romaanin laajasta hahmokaartista tähdiksi nousevat Lynchin veljekset, joiden elämä on unien läpitunkemaa. Ronan on uneksija, joka pystyy tuomaan unista asioita todellisuuteen. Joskus ne ovat painajaisia. Declan on se kunniallinen veli, niin harmaa että tuskin erottuu tapetista – tai niin voisi luulla. Matthew on uni. Hän ei vain tiedä sitä.

The Raven Cycle keskittyi kaoottiseen Ronaniin, mutta nyt hahmojen on toimittava yhdessä. Kirjassa sukelletaan veljesten kummalliseen perhehistoriaan ja vihjataan, että sieltä löytyy salaisuus jos toinenkin. Vaikka Stiefvaterin tyyli on kauttaaltaan ilahduttavaa, Lynchin veljesten kohdalla se on erityisen osuvaa. Näin hurmaavasti esitellään Ronan: “He had blue eyes. People generally think blue eyes are pretty, but his were not. They were not cornflower, sky, baby, indigo, azure. His were iceberg, squall, hypothermia, eventual death.” Silmien sinisyys on harvinaisen tarkasti määritelty, eikä kenellekään jäänyt hyvä mieli. Siinä onkin Ronan pähkinänkuoressa.

Vaikka perheteema on tärkeä, romaanin juonikaan ei jätä kylmäksi. Call Down the Hawkin unien varjopuoleen keskittyvä juoni on dekkarimainen ja moniulotteinen, loppua kohti suorastaan hengästyttävä. Uneksijoita metsästetään ja maailmanloppu häämöttää. Suurista ideoista huolimatta teoksen fokus on niin tiukasti hahmoissa, etteivät apokalypsikliseet toistaiseksi vaivaa. Stiefvaterilla on ilmiömäinen kyky luoda muistettavia hahmoja ja ymmärrettäviä vastustajia. Uusista hahmoista oli pienen alkukankeuden jälkeen helppo välittää, niin vaikeaa kuin Lynchien kanssa onkin kilpailla.

Romaanista löytyy edellisen sarjan tapaan queer-hahmoja, jotka on kirjoitettu hyvin luontevasti. Kyse ei ole vain parista sivuhahmosta jossain taustalla. Queer-hahmojen ihmissuhteita käsitellään siinä missä muitakin. Call Down the Hawkin painopiste on kuitenkin muualla – kuten siinä, että kohta maailma palaa.

Call Down the Hawk on jännittävä ja vetävä avaus trilogialle, joka lupaa paljon. Romaanissa on vielä hieman aloitusosan makua, palasia asetellaan paikoilleen ja hahmoja asemiinsa. Kirja on kuitenkin jo hieno kokonaisuus. Seuraavassa osassa nähdään, mitä kaunista ja kauheaa uneksijat voivat saada aikaan. Stiefvaterin tuntien kaikki arvaukset menevät pieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s