Kääntäjän kasvitaidetta viime talvelta – Kauniit kasvit vesivärein

Posti toi juuri tekijänkappaleeni uusimmasta käännöksestä. Jos viime talvena olen tuskastellut kasvimaailman kummallisuuksien kanssa, syy on tässä. Käänsin siis Harriet de Wintonin teoksen New Botanical Painting, joka julkaistiin suomeksi nimellä Kauniit kasvit vesivärein (Atena 2022).

Kyseessä oli ensimmäinen käännökseni mitä tulee taiteeseen tai kasveihin, joten se oli kiinnostava ja haastava. Kirjoittajan innostus oli virkistävää ja piti omaakin mielenkiintoa yllä. Yllätyn aina uudelleen siitä, miten mukavaa voi olla perehtyä täysin uuteen alaan – vaikka tietäisi, ettei tästä tule itselle uutta harrastusta tai pakkomiellettä. Tiedän taas jonkin verran enemmän vaikkapa väriteoriasta, maalien kauppanimistä ja kasvimaailmasta. En epäile, etteikö tieto haihtuisi pian uuden tieltä, mutta jotain hippusia jää aina jäljelle. Laaja ja laikukas yleissivistys mitä omituisimmista aiheista onkin yksi ammatin hienoista ominaisuuksista.

Ehkä minusta ei tule akvarellimaalaria, mutta näen edelleen unissanikin kadmiumkeltaisen ja kobolttivihreän loiston. Mikäli akvarellit kiinnostavat, niin tässä on eittämättä erittäin kaunis kirja.

Voin muuten suositella Coloria-sivustoa kaikkeen, mitä olette halunneet tietää väreistä ja maaleista. Älkää antako runollisen ensivaikutelman pettää – sieltä löytyy todella paljon kiintoisaa tietoa värien merkityksistä, etymologiasta, värjäykseen käytettävistä kasveista ja vaikka mistä. Linkki johtaa lempiväriini siniseen, koska Goethe-lainaus puhuttelee minua: ”Niin kuin keltaisessa on aina mukana valoa, samoin voidaan sanoa, että sinisessä on aina mukana pimeyttä.” (Kyllä, lainauksen paikkaansapitävyys oli tarkistettava Zur Farbenlehre -teoksesta.)

Ja tämä taitaakin olla merkki siitä, että on aika kääntäjän ryhtyä viettämään viikonloppua. Muuten löydän itseni lukemasta Goethen väriteoriaa iltapuhteeksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s