Kirja-arvostelu: Zen Cho – The Order of the Pure Moon Reflected on Water

Hehkutin jo aikaa sitten Zen Chon pienoisromaanin taikaa. Onkin korkea aika sekä herättää blogia henkiin että julkaista vihdoin verkossa ajatuksiani teoksesta, joka oli viime vuoden vaikuttavimpia lukukokemuksiani.

Kirja-arvostelu on ilmestynyt Spin-lehden numerossa 2/2021.


Haluatko lukea jotain erilaista, jotain mitä et tiennyt tarvitsevasi? Zen Chon historiallismaagiseen Malesiaan sijoittuva pienoisromaani The Order of the Pure Moon Reflected on Water (Tor.com, 2020) on ihastuttavan hämmentävä, queer ja kaunis teos. Kaikki tässä kirjassa on uskaliasta mielestä lipuvasta nimestä lähtien.

Lontoolaistunut malaijikirjailija Zen Cho tunnetaan parhaiten kehutusta Sorcerer Royal -fantasiasarjasta. Pienoisromaaninsa hän sijoittaa Maleijin kriisin, eli 1948–1960 käydyn sissisodan aikaan, mutta aika ja paikka eivät ole teoksessa oleellisia. The Order of the Pure Moon Reflected on Water voisi sijoittua mihin tahansa menneen maailman taitekohtaan, jossa temppelit palavat ja sota on mullistanut ihmisten elämän.

Teos ei silti missään nimessä ole synkkä. Zen Cho käsittelee lähihistorian inspiroimaa maailmaansa wuxia-perinteen ja veijaritarinan kautta. Sadunomaisen etäännyttävä kerronta antaa käsitellä rankkoja tapahtumia ilman, että kirja käy raskaaksi. Tarina on täynnä malaijinkielistä sanastoa ja kulttuurisia käsitteitä, jotka varmasti antavat lisäkontekstia kielitaitoisille. Mitään ei kuitenkaan selitellä, eikä teos siitä kärsi. Se toimii erinomaisesti omillaan seikkailuhenkisenä kertomuksena.

Tarina alkaa virkkeellä the bandit walked into the coffeehouse, ja lukijan odotukset kääntyvät heti tiettyyn suuntaan. Syntyy ilahduttava kapakkatappelu taikamausteineen. Entinen temppelipalvelija, sisar Guet Imm, osoittaa yliluonnolliset lahjansa. Menetettyään työpaikkansa tarjoilijana hän liittyy rosvojoukkoon kuin se olisi maailman luontevin valinta. Tästä alkaa juoni, jossa värikkäät hahmot suojelevat sekä omia salaisuuksiaan että tuhottujen temppelien aarteita yrittäessään selvitä rujossa maailmassa. Ennen kaikkea kyseessä on tarina orastavasta luottamuksesta, sekä itsensä että muiden löytämisestä.

Teoksen juoni on kaikin puolin tyydyttävä, mutta sen ehdottomasti parasta antia ovat hitaasti avautuvat hahmot, kerronta ja kerrassaan hersyvä dialogi. The Order of the Pure Moon Reflected on Water on maanläheistä huumoria ja toimintaa, herkkyyttä ja kauneutta yhdistävä taideteos. Kerronta on harkittua ja vähäeleistä. Jokainen sana tuntuu mietityltä. Kirja on ilmava ja helppolukuinen, mikä on suurelta osin onnistuneen dialogin ansiota. Puhetavalla luodaan hienoinen vierauden vivahde, joka ei koskaan ole ylilyövä.

Kirjan queerhahmot ovat rakkaudella kirjoitettuja, mutta olisi karhunpalvelus lukijalle paljastaa liikaa. Teoksessa esiintyy tärkeissä rooleissa ilahduttavasti hahmoja, joiden sukupuoli-identiteetti tai seksuaalisuus rikkovat odotuksia. Alusta lähtien käy ilmi, että rosvojoukko on varsin queeria väkeä, tajusivat he kaikki sitä itse tai eivät.

The Order of the Pure Moon Reflected on Water on kirkas ja kuulas teos, joka koskettaa niin kielen kauneudella kuin vaivattomalla hahmokuvauksellakin. Tarina leikittelee tämän ja jonkin toisen, ajattoman todellisuuden välillä kuin läikehtivä kuunvalo. Zen Cho on erinomaisen taitava kirjoittaja, jolta tämän jälkeen odottaa paljon.

Jätä kommentti